Doftljus – Sprid en trevlig doft i ditt hem

Doftljus är ljus som sprider en god doft medan de förbränns. Perfekt för att skapa mysig stämning i hemmet och sätta lite speciell prägel till exempel på en speciell kväll. Doftljus finns med en mängd olika dofter. Du kan hitta till exempel vanilj, choklad, päron, äpple, jordgubb, smultron, hallon och mycket, mycket mer. Egentligen finns de flesta dofter som förekommer i naturen, speciellt från växtriket – och som generellt anses vara väldoftande.

Tillverka dina egna doftljus

För att tillverka dina egna doftljus behöver du en rad olika produkter. Du behöver sojavax, stearin eller gamla ljusstumpar. Du behöver också vekar – och dessa finns i en rad olika sorter. Det kan vara att föredra att välja en vaxad på fot gör glas eller burkar och en som inte är behandlad på metervara för blockljus. Du behöver kärl och kastrull – och kastruller ska gärna vara av glas som tål värme. Du behöver något att röra om med, det kan vara en pinne eller en träslev som du rör om i färg med. Det är bra att ha en termometer till hands. Doftolja ger doften till ljuset – välj en sort som passar just för ljustillverkning. Om du vill kan du också färga ditt ljus, du ska då inte använda vaxkritor eftersom de kan täppa till din veke. Sedan behöver du en form att gjuta ljuset i, det kan vara en mjölkkartong eller ljusform avsedd för just ljus, eller en kopp eller glasburk.

Doftljus hallonTill sist behöver du en pinne som du kommer att hålla fast veken med, här fungerar det alldeles utmärkt med glasspinnar eller grillpinnar för att ge några exempel. Gör så här: smält vaxet i vattenbad. Smält det sakta på medelhög värme. Rör runt då och då. Använd inte micron. Använd termometer och låt graderna stiga till cirka 70-90 Celsius. Häll sedan i din doftolja, ca 10%.

Tillsätt eventuell färg

Häll även i eventuell färg. Rör om i ca 2 minuter. Låt sedan vaxet svalna till 50-60 grader. Gör samtidigt i ordning formar eller burkar. Fäst veken i botten. Centrera den. Häll över vaxet försiktigt. Fäst veken mellan två pinnar. Vänta sedan minst 1 dygn innan du tänder ljuset första gången. Om du inte är nöjd med resultatet får du prova igen. Vissa moment kan man behöva göra flera gånger innan resultatet blir riktigt bra. Det tar lång tid att bli riktigt duktig på detta och flera moment är känsliga och kräver ett bra handlag.

Comments are closed.