Vad är viktigt att veta om ljusmassa

Ljusmassa har en rad olika användningsområden inom hobby och hantverk. Ljusmassa är ett pulver som används för detaljerad gjutning av till exempel landskap, reliefer eller ljus. Ljusmassa är helt ofarlig att använda och ofta är den miljövänlig. Du blandar din ljusmassa med vatten. Massan torkar i luften och blir hård. Att skapa sina egna ljus med hjälp av ljusmassa är lite tidskrävande men väldigt roligt.

Så här gör du ljus från massan

Gjutmassa

Du kan göra det hemma och du kan skapa dina egna personliga ljus som blir precis som just du vill ha dem. Du smälter gjutmassan i ett kärl eller i en kanna och när massan sedan har smält helt så kan du färga in ett färgpigment helt efter tycke och smak. Det är dock viktigt att om du vill ha exakt samma nyans på flera ljus så bör du väga både mängden massa och mängden pigment – för att få till exakt samma relation mellan massa och pigment. Annars är risken att nyanserna blir varierande. Sedan häller du massan i din form och låter ljuset stelna. Kom ihåg att massan kommer att dra ihop sig en del under tiden som den stelnar – tänk på att spara lite smält massa och fyll på med jämna mellanrum, lite då och då. Ljusmassa finns i olika kvalitet.

Högkvalitativ gjutmassa

Det finns högkvalitativ ljusmassa som passar för alla ändamål och som de flesta bör bli nöjda med – även finsmakarna inom hobbyvärlden. Dessa högkvalitativa gjutmassor är ofta ultravita och ultrahårda, de kan också vara väderbeständiga och ha ett tjockt ytskikt. Det finns också enklare ljusmassa med lite sämre kvalitet, det duger för de allra flesta ändamål och de flesta blir troligtvis nöjda med denna typ av gjutmassa. Den har ofta ett lite lägre pris än den mer högkvalitativa gjutmassan.

Ljusmassa kommer ofta i påsar, antingen lite större påsar på till exempel 1 kilogram eller lite mindre på kanske 500 gram. Ljusmassa kan köpas i de flesta välsorterade hobbybutiker. Har du någon gång funderat på att stöpa egna ljus hemma så är det helt klart värt ett försök att köpa lite ljusmassa och prova. Det kan ge dig många trevliga pysselstunder själv, eller kanske tillsammans med familjen. Barn i alla åldrar tycker ofta det är väldigt kul att stöpa ljus – det passar perfekt för barn i åldrarna 7-9 år. Ett populärt nöje för hela familjen, med andra ord.

 

Comments are closed.